Rubriky

Hlavná stránka Vyhľadávanie Diskusné fórum Antikvariát Výstavy a predajné stretnutia ("burzy")LiteratúraHerpetofauna SRVivaristika na známkachŽabčonoviny

Články a iné

TeraristikaAkvaristikaReportážeNápady pre VásZo svetaAktuality Fotogaléria

Inzercia

DarujemKúpimPredám

CITES

Na SlovenskuV ČecháchVšeobecneOficiálne stránky

Ostatné

Kontakt Linky Naše bannery Reklama

Micranthemum (Hemianthus) micranthemoides (Nutt.) Wettst.

ATLAS

Plantae
Angiosperms
Eudicots
Asterids
Lamiales
Scrophulariaceae
Hemianthus


Synonym: Micranthemum nuttallii A.Gray
Hemianthus micranthemoides

Teplota vody v akváriu: 22-28°C
pH vody v akváriu: 6-7
Tvrdosť vody v akváriu: 2-12°dKH 
Výskyt: Kuba a juhovýchod USA
Výška dospelej rastliny: 10-25 cm 
Pôda v akváriu: jemnozrnný piesok (2-4mm) ale môžeme ju pestovať priviazanú o samorast či kameň
Osvetlenie: stredné až silné (napr. 75W/100L)

Popis: Je to malá stonková rastlina. Pri submerznom pestovaní rastie vzpriamene, emerzný kultivar je ale plazivý. Listy, ktoré sú podlhovasto oválne sú svetlo zelené a intenzívne sa konária. Kvety sú u nej nenápadné, sfarbené bielo a vyčnievajú nad hladinu vody. Pre svoju podobnosť ju akvaristi často zamieňajú s druhmi ako sú Hemianthus callitrichoides, Micranthemum umbrosum.



Pestovanie v akváriu: Tento druh rastliny, ktorý je relatívne bežne dostupný v ponukách akvaristík, svoju výnimočnosť odovzdá pri intenzívnom osvetlení, ale pri ňom ju treba pravidelne strihať a odstrihnuté časti možno po skupinkách opäť vysadiť. Ak máme v akváriu vhodné podmienky, nové rastlink si veľmi rýchlo vytvoria nové korienky. Dôležité je pravidelné strihanie rastlinky. Tým zaistíme, že rastlina bude hustejšia a vytvorí krásne kríčky. Vyžaduje veľké množstvo CO2 a pravidelné hnojenie (dusičnanmi a fosforečnanmi). Dodanie CO2 zaistí jej atraktívny hustý vzhľad a intenzívne bublanie, ktoré je produktom fotosyntézy, kedy sa z rastlín uvolňuje kyslík). Pre dobrý rast a sfarbenie je vhodné pridávať aj stopové prvky. V akváriách bez pridávania CO2 nebudú požiadavky na živiny tak vysoké, a preto si vystačíme i s obohateným substrátom. V akváriu (druh sa veľmi dobre hodí do nano alebo iných malých akvárií) ju sadíme v skupinke do popredia (pri malých akváriách kľudne aj do zadnej časti nádrže), pričom veľmi dekoratívne pôsobí vysadená v pruhu. Vhodné je tento druh kombinovať s Rotala waliichi a Rotala rotundifolia. Je to svetlomilný, no nenáročný a prispôsobivý, dobre rastúci dekoratívny druh rastlinky, vhodný do akvária bez rastinožravých druhov rýb. Pri emerznom pestovaní substrát nesmie vyschnúť.



Pozn.: H. micranthemoides je druh veľmi citlivý na trypaflavin vo veterinárnych liečivách pre rybiu osádku akvária a na prostriedky proti riasam. V staršej literatúre je spomenutý aj ďalší druh rodu a to M.orbiculatum Michaux, ktorý pochádza zo Strednej Ameriky a južnej časti USA. Najsevernejší výskyt tohto druhu je uvádzaný v štátoch Karolína, Texas a Goergia, kde rastie na vlhkej zatienenej lesnej pôde a pozdĺž brehov vôd ako ponorená alebo suchozemská rastlina. V akváriu sa dobre cíti pri teplote 18 až 22°C, pričom dáva prednosť mäkkej, mierne kyslej vode a ľahko zatienenému miestu. Dobre sa jej darí v pôde s prísadou rašeliny, kde vytvára pekné porasty dna.

Štefan Čambal, VIVARISTA.sk
Foto: www.tropica.com, www.penangseagarden.com, www.aquabite.tk

| Vytlačiť článok |

Šéfredaktor | 27.8.2016 14:10 | 0 komentárov | 2587x


www.aquabooks.cz zoochov.cz